scroll voor meer

Heritage sinds 1930

Mooier kun je het eigenlijk niet krijgen… ‘s Werelds eerste puur elektrische hypercar is het product van een bedrijf met een rijke historie in het ontwerpen van carrosserieën van grote Italiaanse automerken: Pininfarina. Bijna legendarisch, alsof de nazaten van de ridders van de Ronde Tafel erin slagen om de wereldvrede te ontwerpen.

Geuzennaam Pinin

Ons verhaal begint in 1893 in Turijn, Italië, wanneer in de familie Farina een jongetje wordt geboren. Als tiende kind krijgt hij de bijnaam ‘ukkie’ (pinin) en op dat moment weet nog niemand dat Pinin zo’n geuzennaam wordt dat de president van Italië in de jaren zestig ermee zal instemmen dat de familienaam wordt veranderd in Pininfarina.

automobili_pininfarina_heritage

Natuurlijk gevoel voor design

Al op jonge leeftijd weet Battista wat hij wil en laat hij zien dat hij zeer gedreven is om zijn doel te bereiken. Als hij elf is gaat hij werken in het carrosseriebedrijf van zijn broer. Om maar even een voorbeeld te noemen van zijn interesse in autodesign en zijn gedrevenheid om zich daarin te specialiseren: in de jaren twintig bezoekt hij Ford in Amerika. Hij krijgt er zelfs een baan aangeboren, maar hij heeft andere plannen. Met zijn natuurlijk gevoel voor design, sociale vaardigheden en managementskills slaagt hij erin om in 1930 zijn eigen firma op te richten: Carrozzeria Pinin Farina.

“Pininfarina staat garant voor fraai design voor auto’s, vliegtuigen en jachten”

Samenwerking met Ferrari

Hij bouwt carrosserieën voor individuele klanten en steeds vaker wordt hij benaderd door grote automerken. Alfa Romeo, Lancia, Fiat, Peugeot, allemaal werken ze graag samen met Battista. En in 1952 begint de samenwerking met Ferrari, die tot nu voortduurt. Nog steeds schakelt Ferrari Pininfarina in voor de carrosserieën van zowat al haar sportwagens.

automobili_pininfarina_heritage2

Ook voor vliegtuigen en jachten

In 1966 overlijdt de oude Battista Pininfarina in Lausanne. Maar het bedrijf blijft in de familie. Zijn zoon Sergio en schoonzoon Renzo Carli hebben het bedrijf een paar jaar voor zijn overlijden overgenomen. De faam van het bedrijf op het gebied van het ontwerpen van carrosserieën leidt ertoe dat het bedrijf ook graag wordt ingeschakeld als het gaat om het ontwerpen van vliegtuigen, jachten en zelfs de NS Hispeed die sinds 2009 Amsterdam verbindt met Brussel.

Onderscheiden in de markt

Pas in 2008 komt er een einde aan het familiebestuur als de kleinzoon van Battista Farina, Paolo Pininfarina, het roer moet omgooien. Het bedrijf zit in financieel zwaar weer en om zich op de markt te kunnen onderscheiden besluit het bedrijf zich exclusief te richten op de productie van elektrische auto’s met nul procent emissie. Om dat mogelijk te maken zit er niets anders op dan het bedrijf in handen te geven van de banken.

In december 2015 is het Indiase bedrijf Mahindra de financieel sterke partner die ervoor zorgt dat Pininfarina onafhankelijk van de automobielindustrie kan blijven. Een investering met een lange adem die nu wordt beloond, nu heel de wereld reikhalzend uitkijkt naar het moment dat we met een schoon milieugeweten een luxe auto in 2 seconden van 0 naar 100 mogen jagen: de Pininfarina Battista. Geheel terecht dat de meest krachtige auto ooit is vernoemd naar de oprichter, grote ‘ukkie’ Battista.

Lees meer over de nieuwe Battista

Uw persoonlijke gegevens worden gebruikt om uw ervaring op deze website te optimaliseren en voor andere doeleinden zoals beschreven staat in onze privacy policy

Achtergrond_formulier

Neem contact op

Maak een afspraak

Een service- of onderhoudsafspraak maakt u hier. Onze showroom is op afspraak ook buiten reguliere openingstijden te bezoeken.