scroll voor meer

Heritage sinds 1904

Een gezamenlijke kennis zorgt ervoor dat Frederick Henry Royce en Charles Stewart Rolls elkaar in 1904 ontmoeten in het Midland Hotel in Manchester. Na een goed gesprek (wellicht onder het genot van een heerlijke whiskey) komen ze tot een besluit: Charles Rolls gaat de verkoop van de door Henry Royce ontwikkelde auto's verzorgen.

De mannen hebben beide een totaal verschillende achtergrond: Rolls komt uit een welgestelde familie, de veertien jaar oudere Royce is al sinds zijn negende aan het werk. Ze zijn zo goed als elkaars tegenpool, maar desalniettemin is de klik er meteen. Het is deze ontmoeting en dit moment dat een mijlpaal vormt in de legende van Rolls-Royce. Het verhaal gaat dat Rolls bij een proefrit in de eerste auto van Royce zei dat Royce de auto moest starten, waarop Royce zei: “Ze loopt al!”. Of het waar is is natuurlijk niet meer te achterhalen, maar het geeft wel de passie voor verbetering en verfijning weer die zo kenmerkend is voor het merk.

Muntstuk

In 1906 wordt een nieuwe zescilinder geïntroduceerd die vanaf 1907 als Silver Ghost bekend staat. De Silver Ghost is een waar meesterwerk voor zijn tijd: in vrijloop draait hij zo zacht dat een muntstuk erop kan balanceren zonder om te vallen. Niet voor niets heeft de Silver Ghost lang de (onofficiële) titel van Beste Auto Ter Wereld.

“Niet voor niets heeft de Silver Ghost lang de (onofficiële) titel van Beste Auto Ter Wereld”

Mascotte

Diverse modellen volgen, zoals de Twenty, 40/50 Phantom en de 20/25. Vanaf 1910 is het mode dat elk prestigieus automerk haar eigen luxe mascotte heeft. John Walter Edward Scott-Montagu, een welgestelde autobezitter, wil dit ook en wendt zich tot de kunstenaar Charles Sykes. Sykes kiest Eleanor Velasco Thornton als model voor z’n kunstwerk, de secretaresse en maîtresse van Scott-Montagu. Sinds 1910 is het beeldje van de vrouw die vooroverbuigt met haar armen naar achteren gestrekt, waarbij haar jurk omhoog waait alsof het vleugels zijn, de laatste, schitterende finishing touch van iedere Rolls-Royce. We kennen het als de ‘Spirit of Extacy’, dat de “geest van Rolls-Royce” symboliseert: snelheid, stilte, comfortabele rijeigenschappen, mystiek en schoonheid.

Phantom

De Phantom wordt in de jaren daarop nog enkele malen vernieuwd, iedere keer nóg beter en nóg luxer dan de vorige. Van de in 1968 geïntroduceerde Phantom VI worden er slechts 374 stuks gebouwd. Onder andere Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koninkrijk, heeft een Phantom VI in haar garage staan.

Luxe

Geen merk staat zo bekend om haar luxe als Rolls-Royce. Iedere Rolls-Royce is tot op de centimeter op maat te maken en wordt voorzien van vijf laklagen, door robots én met de hand aangebracht. Je kunt een Rolls-Royce Phantom bestellen met een dakhemel waarin meer dan duizend LED-lampjes de indruk van een sterrenhemel wekken.

Alle modellen kunnen binnenin worden voorzien van zijden panelen die handgeweven zijn door Japanse kledingmakers. Regent het? In elke deur van iedere Rolls-Royce zit standaard een paraplu, zodat je altijd droog op je bestemming aankomt. Luxe is een woord dat voor Rolls-Royce eigenlijk niet de lading dekt.

 

Bekijk onze Rolls-Royce collectie

Uw persoonlijke gegevens worden gebruikt om uw ervaring op deze website te optimaliseren en voor andere doeleinden zoals beschreven staat in onze privacy policy

le_pand

Neem contact op

Heeft u een vraag?

Een service- of onderhoudsafspraak maakt u hier. Onze showroom is op afspraak ook buiten reguliere openingstijden te bezoeken.