Lamborghini Countach wordt gevierd tijdens Pebble Beach Concours d'Elegance

17 August 2021
#Lamborghini #Countach #Lamborghini #Peddle Beach Concours d'Elegance

Op het 70e Concours d’Elegance in Pebble Beach, Californië, werd de Lamborghini Countach, een model dat dit jaar zijn eerste halve eeuw viert, geëerd met zijn eigen toegewijde klasse. Acht Countachs waren aanwezig op het evenement: zes werden gebracht door internationale verzamelaars, terwijl de andere twee, meegenomen door Automobili Lamborghini en niet te beoordelen tijdens het Concours, de allereerste en de laatste Countachs zijn die werden geproduceerd.

“De Countach heeft de high-performance autosector opnieuw gedefinieerd en is een iconische weergave geworden van de stijlkenmerken die tot op de dag van vandaag leidend zijn bij de creatie van hedendaagse Lamborghini’s. Het Pebble Beach Concours is de perfecte setting om het 50-jarig jubileum van deze legendarische auto te vieren”, zegt Stephan Winkelmann, President en CEO van Automobili Lamborghini, die slechts een paar uur eerder de gloednieuwe Lamborghini Countach LPI 800-4 had onthuld. , een auto die rechtstreeks is geïnspireerd op de Countach LP 500 uit 1971.

“We zijn verheugd dat we zo’n rijke Countach-klasse hebben aangetrokken”, voegt Sandra Button, voorzitter van het Pebble Beach Concours d’Elegance, toe. “Deze auto’s speelden een sleutelrol bij het definiëren van de stilistische en technische concepten van moderne sportwagens. Het is echt moeilijk te geloven dat de lijnen van de Countach, die nog steeds zo geavanceerd zijn, 50 jaar oud zijn!”

De Countachs die aanwezig waren op Pebble Beach omvatten het oudste nog bestaande exemplaar, een LP 400 (chassis #1120001). Het tweede prototype dat is gebouwd en het eerste exemplaar van de LP 400-serie, dit is de auto die – aanvankelijk met een rood over een zwart interieur – werd onthuld op de Autosalon van Genève in maart 1973. Na te zijn gebruikt in modelontwikkelingstests en te zien in verschillende tijdschriften van die tijd werd het opnieuw gespoten in de huidige tint Verde Medio (mediumgroen) en uitgerust met Verde Chiaro (lichtgroen) interieur voordat het, nog steeds in 1973, werd getoond op de Paris Motor Show, de IAA in Frankfurt en de Earls Hof Londen Show. Kort daarna verkocht, belandde het enkele jaren in een schuur in Zwitserland, voordat het in 2004 werd gevonden en gekocht door Automobili Lamborghini. Sindsdien wordt het tentoongesteld in het Lamborghini Museum of Technologies (MUDETEC) in Sant’Agata Bolognese.

Zoals vermeld, werd hij vergezeld naar Pebble Beach door de laatst geproduceerde Countach, een voorbeeld van het 25th Anniversary-model (chassis #KLA12085), dat op 4 juli 1990 van de productielijn rolde. Ook afkomstig van de MUDETEC, deze auto, in metallic zilver met grijs lederen interieur, is nooit verkocht en altijd eigendom geweest van Automobili Lamborghini.

Zes Countachs van particuliere verzamelaars deden mee aan het Pebble Beach Concours: drie LP 400’s (twee uit 1976 en één uit 1977), één LP 400 S (1981) en twee exemplaren van de LP 5000 Quattrovalvole-serie, één gebouwd in 1985 en de andere in 1986.

First in Class ging naar de Countach LP 400 S uit 1981 (chassis #1121316) van Robert Bishop (FL, VS), een auto die de 82-koppige derde serie vertegenwoordigt. Oorspronkelijk verkocht in het Midden-Oosten, in het ongebruikelijke kleurenschema van metallic groen (Verde Metallizzato) met kaki (Kaki) interieurs, bleef het niet geregistreerd totdat het enkele jaren later werd verkocht aan een Zweedse liefhebber. Na zorgvuldig gerestaureerd te zijn in Italië, waar hij ook werd tentoongesteld op de MUDETEC in Sant’Agata Bolognese, woont hij nu in de VS en wordt er regelmatig mee gereden. De tweede plaats werd ingenomen door de Countach LP 400 “Periscopio” uit 1976 (chassis #1120192), momenteel eigendom van Mouse Motor (IL, VS); deze auto, een van de slechts 152 “Periscopio”-eenheden die ooit zijn geproduceerd, is nog steeds in volledig originele staat en draagt ​​zijn allereerste gele lak. Nieuw verkocht in Italië in augustus 1976, werd hij onmiddellijk geëxporteerd naar de VS, waar hij werd gekocht door een liefhebber uit Chicago die hem heel weinig gebruikte. Het gerucht gaat dat deze eerste eigenaar, die het als een prachtig kunstwerk beschouwde, het 14 jaar in zijn woonkamer heeft bewaard, alvorens het terug te verkopen aan de handelaar waarvan hij het had gekocht, en dat deze het, statisch, tentoonstelde, voor nog eens 14 jaar. Vanaf 2003 veranderde het leven van de auto echter toen de volgende twee eigenaren hem weer aan de praat kregen, voor gebruik bij speciale gelegenheden. Ten slotte ging de “bronzen medaille” naar de 1985 Countach 5000 Quattrovalvole (chassis # ZA95005AOFLA12820) in Sevilla Red (Rosso Siviglia) met champagne-interieurs en een donkerbruin (Marrone Testa di Moro) dashboard, momenteel eigendom van de Amerikaanse verzamelaar Jeffrey Ajiuni (MD , VS). Nadat hij op 30 mei 1985 van de band rolde, bleef deze auto vele jaren in Italië, bij één eigenaar, die hem altijd door de fabrikant liet onderhouden. Eindelijk, in 2019, werd hij in de VS geïmporteerd door Ajiuni, een even gepassioneerde eigenaar. Bij Pebble Beach werd het vers van een zorgvuldige restauratie getoond, tot in de kleinste details minutieus.

Het gebied van het Pebble Beach Concours d’Elegance dat was ingericht voor hedendaagse prototypes, vormde het toneel voor het publieke debuut van de nieuwe Lamborghini Countach LPI 800-4, 814 pk, 12-cilinder hybride, uitgerust met een supercondensator. Dit prototype, waarvan 112 stuks zullen worden geproduceerd, is speciaal gemaakt om een ​​moderne kijk te bieden op de innovaties die 50 jaar geleden door de Countach werden geïntroduceerd.

Stephan Winkelmann, President en CEO van Automobili Lamborghini, en Mitja Borkert, directeur van Centro Stile Lamborghini sinds 2016, namen ook deel aan het Concours d’Elegance, als erejuryleden. “Voor Automobili Lamborghini, het speciale hoogtepunt van de Monterey Car van dit jaar week was de onthulling van de Countach LPI 800-4 bij The Quail”, aldus Stephan Winkelmann. “Op Pebble Beach was de speciale klas ter ere van het 50-jarig jubileum van de Countach een grote eer. Het stelde me in staat om te zien dat autoliefhebbers vol energie zitten, er alles aan doen om weer aan de slag te gaan en zo snel mogelijk terug te keren naar de normale gang van zaken. Het liet me ook zien dat ons merk, zoals altijd, veel enthousiasme opwekt, en dit geldt zowel voor nieuwe als klassieke auto’s.”

Cookies?

Om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website heeft, gebruiken we cookies.