Backstage bij Louwman Exclusive – Gerard Chin A Kwie

Voor zijn importbedrijf in Amerikaanse voedingsmiddelen reisde Gerard Chin A Kwie de wereld rond. Sinds zijn zoon de scepter over het bedrijf zwaait heeft hij meer tijd voor zichzelf en reist hij door Nederland als chauffeur voor Louwman Exclusive. Hij geniet met volle teugen van deze nieuwe job. “Sommige klanten zeggen dat ze jaloers zijn op het werk wat wij doen, omdat we in de meest exclusieve auto’s rijden.”

Hoe bevalt het om na jaren van zelfstandig ondernemen te werken in een bedrijf?
Ik werk hier nu bijna twee jaar en het bevalt me erg goed. Ik heb lang voor mezelf gewerkt en ging altijd voor kwaliteit. Het beste van het beste en dat zie ik hier ook terug. Het is een prachtig bedrijf en de vrijheid die je als ondernemer hebt, heb je hier ook binnen je eigen taak.

Ondernemen zit je in het bloed?
Dat kun je zeker stellen. Mijn vader was zakenman in Suriname. Hij had verschillende winkels met voedingsmiddelen. En mijn moeder was verloskundige met een eigen kliniek aan huis. Toen ik in de jaren 70 met mijn vrouw naar Nederland kwam ben ik gaan werken bij het GAK, maar verkocht ik daarnaast al verzekeringen. In 1990 ben ik samen met mijn vrouw gestart met de import van Amerikaanse voedingsmiddelen zoals pindakaas, marshmallows, chips, etc. Sinds twee jaar heeft mijn zoon het bedrijf overgenomen en doe ik nog een aantal specifieke projecten, zoals de internationale beurzen en onderhandelingen met distributeurs in het buitenland. We hebben een eigen merk, Tesi Bon, dat we naar meer dan 30 landen exporteren. En in Nederland vind je producten van ons bij de Spar supermarkten, toko’s en avondwinkels.

Was het direct een succes?
Men verklaarde mij voor gek toen ik 25 jaar geleden begon. Ze zeiden “we zitten toch niet te wachten op Amerikaanse producten”. Maar ik voorzag dat de eetgewoonte zou veranderen. Want wij Nederlanders zijn bereist en houden van buitenlands eten. Iedereen die naar Curaçao en Suriname ging, die zag daar al het Amerikaanse eten. Dat zijn landen die geen voedsel produceren maar alles importeren uit Amerika. Ik richtte mij dus eerst op de groep nieuwe Nederlanders die dat eten al gewend waren. En dat heeft goed uitgepakt.
In het begin was het natuurlijk pionieren. Omdat ik wereldwijd zaken deed sliep ik met de fax naast mijn bed zodat ik direct kon reageren. Mijn vrouw heeft daar nooit een probleem van gemaakt. Zij doet de boekhouding van ons bedrijf. En dat is maar goed ook, want ik ben de ‘spender’ van ons twee! Ik houd van mode, mooie auto’s. Wat dat betreft ben ik hier ook helemaal op mijn plek!

Heb je een favoriete auto om te halen of brengen naar klanten?
Ik ben eigenlijk een Mercedes-man. Inmiddels ben ik overgestapt op Audi. Beide merken maken kwalitatieve auto’s. Het is hier natuurlijk geweldig om in alle verschillende auto’s te rijden. Er zijn regelmatig klanten die me vertellen dat ze jaloers zijn op het werk dat ik doe. Zelf heb ik de meeste voorkeur voor Bentley. Die maken auto’s die eigenlijk alle mooie eigenschappen in zich hebben; sportief, chique en het oogt geweldig. Het zijn echt sublieme auto’s om in te rijden.

OVER GERARD
Driver | In dienst sinds: 2018 | Leeftijd: 64 jaar | Kinderen: 2 kinderen en 3 kleinkinderen | Wat houdt hem bezig buiten het werk: Gerard is nog steeds actief in het familiebedrijf dat hij heeft opgericht.

Aanmelden voor de nieuwsbrief