Backstage bij Louwman Exclusive –

Neville Darthuizen

Neville Darthuizen begon op zestienjarige leeftijd als monteur bij de Louwman Group. Hij leerde het vak bij Toyota, maar werkt nu alweer 18 jaar als Lexus-technician. Bij Louwman Exclusive zet Neville sinds 2013 zijn rijke ervaring in om iedere Lexus-rijder weer met een betrouwbare auto de weg op te sturen.

Je werkt al 27 jaar bij de Louwman Group en bijna 18 jaar met het merk Lexus. Dan moet je wel plezier in je werk hebben?
Jazeker, ik ga al 27 jaar met plezier naar mijn werk. Ik ben op mijn zestiende begonnen bij Toyota-dealer Louwman Amsterdam. Daar heb ik veel geleerd en kon ik na 10 jaar de overstap maken naar Lexus in Breukelen. De techniek van Toyota en Lexus ligt in het verlengde van elkaar. Door de jaren heen heeft het zich natuurlijk enorm ontwikkeld. In 1997 kwam de eerste Toyota Prius op de markt met hybride techniek. Iedereen lachte het weg, maar inmiddels rent iedereen er achteraan.

Ben je vanaf het begin betrokken geweest toen Lexus bij Louwman Exclusive kwam?
Ja, ik heb in 2013 mogen helpen om Lexus mee op te starten. Het is in de afgelopen jaren flink gegroeid en inmiddels zijn we met drie Lexus technicians in de werkplaats.
Lexus is natuurlijk een beetje vreemde eend in de bijt tussen al dat geweld van die sportwagens. Maar voor mij is het leuk om na al die jaren ook in de keuken van iemand anders te kijken. Ik werk regelmatig aan een Lamborghini of een McLaren als ik collega’s even moet bijstaan. We helpen elkaar en leren ook van elkaar.

Je hebt dus veel ervaring in het vak. Waarvoor kloppen collega’s bij jou aan?
Lexus heeft de hybride techniek die je hier niet in andere auto’s tegenkomt. Alleen McLaren heeft een stukje hybride. Dat is een techniek die ik vanaf het begin heb meegemaakt en zien ontwikkelen tot nu. Dus dat is wel mijn specialiteit. Veel nieuwe Lexus-modellen hebben ook weer nieuwe snufjes die je bij andere merken niet ziet. Lexus loopt wat dat betreft vaak voor.

Heb je een favoriete Lexus?
De Lexus LFA vind ik geweldig. Het is een echte sportauto en er zijn er maar 500 van gemaakt, dus hij is erg zeldzaam. Een andere bijzondere Lexus die ik wel op de brug zou willen zien is de Lexus die werd gebruikt in de film Minority Report met Tom Cruise. Het is een concept car die speciaal ontworpen is voor de film. Echt een uniek exemplaar dus.

Werk je in je vrije tijd ook aan auto’s?
Ik heb in het verleden wel BMW-oldtimers gehad waar ik ook aan sleutelde, maar op dit moment niet. Ik ben recent verhuisd en klus nu dus meer aan mijn nieuwe huis. En ik heb twee volwassen dochters van 17 en 20 jaar. Ze zijn mijn trots. Ze studeren allebei en gaan inmiddels hun eigen weg, dus je moet echt met ze afspreken om ze te zien. Ze houden allebei ook van auto’s, de jongste heeft hier tijdens de Masters of LXRY stage gelopen en vond het prachtig.

OVER NEVILLE
Technician | In dienst sinds: 2013 maar al 27 jaar bij de Louwman Group | Leeftijd: 45 jaar | Kinderen: 2 dochters | Wat houdt hem bezig buiten het werk: Klussen in zijn huis en afspreken met zijn dochters.