Maserati: vandaag 100 jaar geworden

De Maserati Centennial-festiviteiten naderen hun einde. Vanaf vandaag herinnert een plaquette aan de muur van via de’ Pepoli no.1 in Bologna permanent aan de opening van de eerste garage, op 1 december 1914 – vandaag precies 100 jaar geleden.

Bologna, 1 december 2014 – Vandaag honderd jaar geleden schreven Alfieri Maserati en zijn broers Ettore en Ernesto een nieuw, succesvol hoofdstuk voor de Italiaanse autohistorie. Dinsdag 1 december 1914 was de dag dat de drie broers op nummer 1A aan de via de’ Pepoli, in het hart van Bologna, hun werkplaats en autobedrijf openden. De “eenmanszaak registratie-aanvraag” werd tien dagen later ingediend bij het nabijgelegen Palazzo della Mercanzia, in waar vandaag de dag de Kamer van Koophandel van Bologna zetelt. De inschrijving werd geaccepteerd en vier dagen later verwerkt. Dit betekende de start van Maserati’s lange historie. Tot 1939 was de onderneming gevestigd in Bologna, sindsdien in Modena en vandaag de dag verovert het merk de wereld in rap tempo. Een speciale plaquette, ontworpen door de Gemeente Bologna in samenwerking met Maserati, fungeert als permanente herinnering aan de allereerste historische garage van de broers in Bologna.

Op de plaquette prijkt de volgende tekst:

“Società Anonima Officine Alfieri Maserati” werd in dit gebouw opgericht op 1 december 1914. Dankzij de ideeën en inzet van Alfieri en zijn broers Ettore, Ernesto en Bindo verkreeg de onderneming wereldwijd naam en faam waarmee hij bijdraagt aan de wereldwijde bekendheid van Bologna’s uitstekende industriële identiteit.

Maserati en de Gemeente Bologna in het Centennial jaar

“De plaquette vormt een symbolische ode aan een jubileum van fundamenteel belang voor Maserati. We vieren het 100-jarig bestaan zelfs in een voor ons extra belangrijk jaar,” verklaart Harald Wester, Maserati CEO. “2014, dat het 100-jarig bestaan van onze onderneming sinds de oprichting markeert, is tevens het jaar waarin de Quattroporte en Ghibli alle voorgaande verkooprecords hebben gebroken. Het jaar ook waarin de Amerikaanse markt – met de Ghibli – en de Chinese markt – met de Quattroporte – een passende beloning hebben geboden voor onze inspanningen om een nieuw, mooi en concurrerend product te leveren dat echt een antwoord biedt op de vraag vanuit de markt. 2014 is tevens het jaar waarin de GranTurismo en GranCabrio sportwagens internationale successen zijn blijven noteren. Het is bovendien het jaar van de Alfieri, een prachtige conceptauto ter ere van het Centennial jaar, en genoemd naar onze oprichter. Een conceptauto die het stijlvolle erfgoed van ons merk kracht bijzet, maar tegelijkertijd ook vooruitblikt op onze toekomstige designrichting. Het is het jaar waarin klanten en liefhebbers ons glorieuze verleden vieren, genieten van het heden waarin ons modelaanbod breder is dan ooit tevoren, en gespannen vooruitblikken op de nabije toekomst, naar de lancering van de Maserati SUV, gevolgd door de Alfieri, aangezien het studiemodel in productie zal gaan.”

Maserati CEO Harald Wester werd vergezeld door Carlo en Alfieri Maserati, de zonen van respectievelijk Ettore en Ernesto Maserati, de twee broers die Alfieri in december 1914 terzijde stonden.

Carlo Maserati, Ettore’s zoon, verklaarde: “100 jaren zijn verstreken sinds oom Alfieri de ‘Società Anonima Officine Alfieri Maserati’ oprichtte, en zelfs 116 jaren sinds 1898 toen zijn oudste broer Carlo, toentertijd 17 jaar oud, een motorfiets voorzag van een motor die hij thuis zelf had ontworpen en gebouwd. Een gegeven dat zijn broers in vervoering bracht en hen inspireerde dat voorbeeld te volgen. We kennen allemaal hun technische en raceprestaties onder zowel de Maserati als OSCA naam in de daaropvolgende, bijna zeventig jaren. Deze prestaties kwamen tot stand dankzij de perfecte verhoudingen binnen de familie en de technische vaardigheden die hen in staat stelden in slechts zes maanden tijd een raceauto te bouwen. Als ik terugdenk aan mijn vader Ettore en mijn andere ooms Bindo, Ernesto en Mario, wil ik graag een woord van dank uitspreken aan al diegenen die ervoor hebben gezorgd dat Maserati voortleeft en het merk ook in de toekomst succesvol zal blijven.”

Alfieri Maserati, Ernesto’s zoon, vertelde: “Deze onderneming, die in 1914 als Officine Alfieri Maserati werd opgericht en ontsprongen is aan de ondernemersgeest en het genie van zijn oprichter, mijn oom Alfieri, bleef actief na diens vroege overlijden in maart 1932 dankzij de toewijding en persoonlijke offers van zijn broers. Graag wil ik de buitengewone technische vaardigheden en creativiteit van de jongste van de twee, mijn vader Ernesto Maserati, even aanhalen. In die periode zag een serie prachtige Grand Prix-auto’s en Voiturettes het licht, evenals succesvolle auto’s die op een gegeven moment zelfs 13 internationale snelheidsrecords op hun naam hadden staan. Nadat de gebroeders Maserati de onderneming in 1947 verlieten, namen anderen hun plaats in om het succes voort te zetten. De overname door de Fiat Group heeft Maserati vandaag de dag in een absolute prestigepositie gebracht, met continue groei op zowel het gebied van kwaliteit als kwantiteit. Het is prettig om in zo’n tijd het 100-jarig bestaan te kunnen vieren en honderd jaar na de oprichting van de onderneming heb ik grote waardering voor het harde werk, de toewijding en het enthousiasme van allen die hier werken. Ze hebben de geest van de oprichters behouden.”

Vandaag is het precies 100 jaar geleden sinds de oprichting, maar Maserati’s Centennial-vieringen begonnen een jaar geleden met evenementen van internationale allure waar klanten en liefhebbers van over de hele wereld bij betrokken werden, evenals het voltallige verkoopnetwerk. Gedurende het jaar was Maserati een “Guest of Honour” tijdens tal van prestigieuze wereldwijde evenementen, waaronder het Villa D’Este Concours d’Elegance, het Goodwood Festival of Speed in Engeland en het Pebble Beach Concours d’Elegance tijdens de Monterey Car Week in Californië.

Maserati werd afgelopen oktober gekozen als eregast om officieel de 70ste jaarlijkse Columbus Day parade in New York te openen.

De vieringen bereikten een hoogtepunt tijdens de International Gathering, die in september in Bologna plaatvond. Tentoonstellingen, parades, een regelmatigheidswedstrijd, een circuitsessie, bezoeken aan de twee Maserati-fabrieken in Modena en Grugliasco evenals een Concours d’Elegance; een gelegenheid waaraan meer dan 200 auto’s en ruim 500 mensen van over de hele wereld deelnamen. Onder de deelnemende auto’s arriveerden sommige rechtstreeks vanuit Peking, over een afstand van 13.500 kilometer door Azië en Rusland via de belangrijke Europese steden, op weg naar Modena. De Maserati Centennial Gathering werd enkele dagen geleden zelfs onderscheiden met de felbegeerde “Tour of the Year” award door de jury van de “International Historic Motoring Awards 2014”.

Voor alle liefhebbers blijft de prachtige expositie “MASERATI 100 – A Century of Pure Italian Luxury Sports Cars” in Modena tot eind januari geopend. De tentoonstelling in Modena’s futuristische Museo Enzo Ferrari, biedt bezoekers een overzicht van de geschiedenis van de Italiaanse autofirma via zo’n twintig van de belangrijkste productie- en acemodellen uit de historie van het merk.

Aanmelden voor de nieuwsbrief