McLaren breidt producten en diensten op autosportgebied verder uit

McLaren Automotive, de Britse fabrikant van luxe sportwagens en supercars, breidt de activiteiten in de GT-raceklasse verder uit met een aantal nieuwe initiatieven. Het begint met de presentatie van de nieuwe 720S GT3 racewagen die naast de succesvolle 570S GT4 in het programma komt.

McLaren Automotive, de Britse fabrikant van luxe sportwagens en supercars, breidt de activiteiten in de GT-raceklasse verder uit met een aantal nieuwe initiatieven. Het begint met de presentatie van de nieuwe 720S GT3 racewagen die naast de succesvolle 570S GT4 in het programma komt. Het nieuwe model zal komend jaar uitgebreid getest worden en beschikbaar zijn voor klantenteams in 2019.

Om klanten die hun McLaren in de sport inzetten zo goed mogelijk te ondersteunen bouwt McLaren Automotive aan een netwerk van gespecialiseerde motorsportdealers die naast straatauto’s ook racewagens verkopen en servicen. Ook kunnen McLaren-eigenaren volgend jaar deelnemen in een single-brand GT-raceklasse. Tot slot gaat McLaren jong talent opleiden middels een nieuw Driver Development Programme.

Al deze initiatieven maken dat klanten van McLaren nog dichter bij ‘het echte werk’ betrokken zullen zijn dan ooit tevoren. Volgens Mike Flewitt, CEO van McLaren Automotive, is dat immers cruciaal voor een merk dat geboren is op het circuit: “McLaren staat voor racen en daarom bieden we onze groeiende groep klanten unieke en spectaculaire rij-evenementen aan. Logisch vervolg is een speciaal, breed opgezet motorsportprogramma om steeds meer klanten te laten genieten van de ervaring van het rijden met een McLaren op het circuit. De 720S GT3 is een prachtige aanvulling op de Super Series en biedt eigenaren de mogelijkheid om hun stuurmanskunsten onder begeleiding van experts en met technische ondersteuning van onze motorsportdealers in de praktijk te brengen.”

McLaren 720S GT3
Als eerste onderdeel van het vernieuwde raceprogramma, en voortbordurend op het recente succes van de 12C GT3 en 650S GT3 racewagens, ontwikkelt en bouwt McLaren Automotive een GT3-racer op basis van de prijswinnende McLaren 720S. Er zijn inmiddels twee ontwerpschetsen vrijgegeven.

De 720S GT3 profiteert van alle kennis en ervaring die McLaren de afgelopen zes seizoenen opdeed. In het raceseizoen van 2018 zal de auto uitgebreid worden getest waarna in 2019 het wedstrijddebuut volgt bij klantenteams. De auto zal voldoen aan alle GT3-regelgeving en ingezet worden in alle GT3-klassen wereldwijd.

De koolstofvezel MonoCage II-structuur van de 720S straatauto vormt de basis van een achterwielaagedreven en met een middenmotor uitgeruste raceauto voor professionele en hobbycoureurs. Een voor het racen geprepareerde versie van McLaren’s 4.0 liter, twinturbo V8 M840T-motor zorgt voor de aandrijving in combinatie met een zestraps sequentiële motorsportversnellingsbak. Het aerodynamisch geoptimaliseerde koetswerk van de 720S GT3 is gemaakt van composiet en lichtgewicht koolstofvezel met speciale aerodynamische aanpassingen. De wielophanging bestaat uit instelbare schokbrekers en springveren voor en achter.

De 720S GT3 is het logisch vervolg op de 650S GT3 die sinds zijn introductie in 2014 wereldwijde successen heeft behaald in diverse GT-raceklassen. Op alle vier de continenten waar de auto aan races deelnam, waaronder de Asian Le Mans Series, Australian GT championship, de Bathurst 12 Hour, Blancpain Endurance Cup en Pirelli World Challenge, zijn overwinningen behaald. De 650S GT3 is weer een doorontwikkeling van de 12C GT3 die in 2010 werd gepresenteerd. Na een intensief ontwikkelingsprogramma in het seizoen van 2011 debuteerde de 12C GT3 een jaar later, waar klantenteams 19 races wonnen, daarnaast 19 podiumplaatsen scoorden en een pole position werd behaald bij de legendarische 24 Uur van Spa-Francorchamps.

Motorsportdealers
Om de juiste ondersteuning te bieden bij de uitbreiding van de raceactiviteiten overal ter wereld heeft McLaren Automotive de eerste dealers bekendgemaakt die zijn aangewezen als specialist in de motorsportproducten van het merk. Alle tien zijn al onderdeel van het bestaande dealernetwerk en zullen naast straatauto’s ook ondersteuning en service gaan verlenen aan klanten en teams die racen met een McLaren. In Europa zijn de dealers in Glasgow en Zurich aangewezen, in Noord-Amerika Dallas, Newport Beach, Philadelphia, San Francisco, Scottsdale en Toronto en in Pacifisch Azië zijn Melbourne en Auckland in Nieuw-Zeeland aangewezen. Louwman Exclusive, dealer en importeur van McLaren in Nederland, kan ook alle McLaren circuitauto;s leveren en prepareren.
“Motorsportdealers zijn een belangrijke mijlpaal voor McLaren Automotive: zij zijn de kern van onze business en brengen de wereld van straat- en raceauto’s dichter bij elkaar. Motorsport was en zal ook in de toekomst een van de kernwaarden van het merk McLaren zijn, een merk dat is geboren op het circuit en met race-DNA in elk model dat we met de hand bouwen,” zegt Jolyon Nash, Executive Director Global Sales and Marketing van McLaren Automotive.

Pure McLaren-GT
Bovendien heeft McLaren plannen om de bestaande en populaire Pure McLaren circuitdagen voor klanten uit te breiden met de Pure McLaren-GT raceklasse die in 2018 op bekende Europese circuits zal gaan rijden. De nieuwe klasse is bedoeld voor McLaren-eigenaren die al ervaring op het circuit hebben opgedaan en nu hun eerste stappen in de wedstrijdsport willen maken. Dit in een bekend en goed georganiseerd verband en met ondersteuning van McLaren motorsportexperts waardoor de coureurs kunnen putten uit meer dan vijftig jaar know-how op autoracegebied.

De klasse staat uitsluitend open voor individuele McLaren-eigenaren met minimaal een internationale racelicensie op D-niveau. Zij kunnen zich volledig focussen op het rijden, want onderdeel van het ‘arrive and drive’-pakket is dat de auto’s worden onderhouden en raceklaar gemaakt door McLaren engineers en technici. Meer details, zoals de locaties en data van de nieuwe Pure McLaren-GT klasse, worden later bekendgemaakt.

Racetalent
McLaren vindt het ondersteunen van jong racetalent erg belangrijk. Naast het ontwerpen van nieuwe auto’s wordt daarom een ontwikkelingsprogramma voor jong talent opgezet om een nieuwe generatie GT-coureurs op te leiden. Als aftrap van het McLaren Automotive Driver Development Programme zijn vier veelbelovende Britse coureurs geselecteerd uit een bestaand, aan McLaren verbonden team die in koppels in twee 570S GT4-auto’s zullen deelnemen aan het 2018 seizoen.

Het Driver Development Programme heeft als doel talent op de sporen en op te leiden als toekomstig fabrieksrijder van McLaren door hen ondersteuning en scholing te bieden. Dat betekent onder meer coaching van een professionele coureur uit het McLaren-team, fitness- en voedingsbegeleiding en -advies en ondersteuning op het gebied van PR, marketing en sponsoring.

Regelmatig worden de prestaties van de coureurs geëvalueerd als onderdeel van een op maat gemaakt programma dat erop gericht is het beste uit hen naar boven te halen. Training op de racesimulator en samenwerken met het team van engineers om het profiteren van data-analyse en racestrategie onder de knie te krijgen zijn onderdeel van dit programma.

Jordan Albert (21), Charlie Fagg (18), Michael O’Brien (22) en Lewis Proctor (21) hebben elk een eigen coach uit het Pure McLaren-team en delen mentor Rob Bell, die fabrieksrijder is bij McLaren.

In 2018 zal een competitie opgezet worden om deelnemers te selecteren voor het International Driver Development Programme 2019 van McLaren Automotive. Meer details hierover worden later bekendgemaakt.

“Het McLaren Automotive Driver Development Programme is opgezet om getalenteerde jonge coureurs te helpen hun ambities waar te maken. Los van hun achtergrond vinden wij dat we hen kunnen begeleiden bij het ontwikkelen van hun skills, mits ze talent hebben natuurlijk. Deze coureurs zijn de toekomst als het gaat om langeafstandsracen en in de vier die we dit jaar hebben geselecteerd zien we met de hulp van McLaren potentiële GT-kampioenen. Ik ben daarnaast erg blij dat Rob Bell als fabrieksrijder het deelneemt aan het seizoen van 2018, want zijn kennis en ervaring zijn van grote waarde voor het Driver Development Programme. Daarnaast zal hij natuurlijk ook ervoor zorgen dat de 720S GT3 het succes van zijn voorgangers doorzet en de strijd aangaat – en wint – met de beste GT’s die er zijn op de wereld,” voegt Mike Flewitt toe.

Hoewel slechts zeven jaar oud, is McLaren Automotive met zo’n 2.100 medewerkers op dit moment het grootste onderdeel van de nieuwe, op sport en technologie gerichte McLaren Group.

Judith van Pietersom

Aanmelden voor de nieuwsbrief