McLaren kondigt 18 nieuwe auto’s aan in aanloop naar 100 procent hybride programma in 2025

McLaren Automotive, de Britse fabrikant van luxe sportwagens en supercars, heeft vandaag op het Goodwood Festival of Speed een ambitieus en uitgebreid businessplan gepresenteerd waarin beschreven wordt welke stappen het bedrijf zal zetten op weg naar de vijftiende verjaardag.

Track25 is een evolutie van het Track22-businessplan dat in 2016 op de internationale autotentoonstelling van Genève werd gepresenteerd. Het nieuwe plan bevat enkele opvallende mijlpalen, zoals onder andere een helder overzicht van toekomstige modellen, productie en technologie die de positie van het merk als grote, wereldwijde aanbieder van sportwagens en supercars verder verstevigt.
Er is McLaren alles aan gelegen ervoor te zorgen dat binnen zeven jaar het gehele aanbod van sportwagens en supercars over hybride aandrijving beschikt.

Met als uitgangspunt het verleggen van de grenzen op het gebied van technologie om bestuurders maximaal rijplezier te bieden, doet McLaren onderzoek naar nieuwe, next-level toepassingen en naar de ontwikkeling van een licht, snel op te laden accusysteem dat een vol-elektrische range van meer dan 30 minuten op een circuit moet opleveren.

Het bedrijf gaat bovendien, net zoals nu al, onverschrokken door met de strijd om de lichtste supercar en zorgt ervoor dat elk model het lichtste in zijn segment is. Dit wordt bekrachtigd door een investering van £50 miljoen in de toekomstige ontwikkeling en productie van lichtgewicht technologie in het binnenkort te openen McLaren Composites Technology Centre (MCTC). Wanneer het MCTC volledig operationeel is, betekent het dat 57 procent van de waarde van de auto afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk.

Vijf jaar na de lancering van de eerste benzinehybride hypercar ter wereld, de iconische McLaren P1TM, bevestigt het Track25-plan dat McLaren een opvolger in de pijplijn heeft.

McLaren blijft trouw aan de basis van het met de hand bouwen van ’s werelds beste stuurmansauto’s en houdt de focus op sportwagens en
supercars met middenmotor.

De investeringen in 18 nieuwe modellen of afgeleiden daarvan zal eraan bijdragen dat de productie met zo’n 75 procent groeit tot ongeveer 6.000 auto’s per jaar halverwege het volgende decennium. Net als nu zullen alle auto’s met de hand gebouwd worden in het McLaren Production Centre in Woking, Engeland.

Naast aandacht voor de rijeigenschappen op het circuit en de openbare weg zal McLaren technologie introduceren die is bedoeld om het bezitten van een auto nog leuker te maken. Auto’s zullen beter digitaal beveiligd zijn, makkelijker op te sporen en krijgen over-the-air (OTA) software-updates, waardoor McLaren-klanten altijd beschikken over de nieuwste snufjes zonder de auto in een werkplaats te hoeven achterlaten.

McLaren is op dit moment aanwezig in 31 markten over de gehele wereld en beschikt over 86 retailers. Niet alleen kijkt McLaren naar uitbreiding in bestaande markten, ook worden enkele nieuwe markten onderzocht waaronder Rusland, India en Centraal- en Oost-Europa. De groeiende vraag maakt dat het doel is uit te breiden naar 100 retailers binnen het Track25-plan.

“Iedereen bij McLaren Automotive heeft permanent de focus op het ontwerpen en bouwen van de beste sportwagens ter wereld. Het £1.2 miljard Track25-businessplan waarin 18 nieuwe modellen worden aangekondigd, waaronder een nieuwe McLaren P1TM, is het bewijs van onze ambitie, groei en trouw aan de kernwaarden van het merk. We zijn een luxemerk en daardoor verplicht te investeren in innovatie, of het nu gaat om de ontwikkeling en productie van onze eigen koolstofvezel onderdelen in het nieuwe, Britse productiecentrum, om nieuwe aandrijflijnen die ons hele modellenprogramma in 2025 hybride maken of om technologie die het rijden met en bezitten van een McLaren nog leuker maken.”

“Als wereldmerk streven we naar meer retailers in zowel bestaande als nieuwe markten omdat de vraag naar onze producten blijft groeien. Hoewel ons plan ons de komende zeven jaar de weg wijst naar halverwege het volgende decennium, is het nu ook het moment om even stil te staan bij de enorme toewijding, kennis en mentaliteit om te winnen van al onze geweldige medewerkers in wiens handen ons succes is, nu en in de toekomst.”
Mike Flewitt, Chief Executive Officer, McLaren Automotive.

Het grootste onderdeel van de McLaren Group, McLaren Automotive, heeft wereldwijd zo’n 2.300 mensen in dienst en dat aantal zal naar verwachting min of meer stabiel blijven tot 2025 in de kantoren in het VK, de VS, Bahrain, China, Singapore, Japan en Spanje.

Judith van Pietersom

Aanmelden voor de nieuwsbrief