B95: 's Werelds eerste elektrische Hyper Barchetta is eerste coachbuilt auto door Automobili Pininfarina

21 August 2023
#Automobili Pininfarina #B95 #Electric Hyper Barchetta

Automobili Pininfarina opent een spannend nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis tijdens de Monterey Car Week met de introductie van ’s werelds eerste puur elektrische, open hyper Barchetta – de adembenemende nieuwe B95.

De puur elektrische hyper Barchetta is een meesterwerk op het gebied van design en technologie – de eenvoud van zijn vloeiende open koetswerk contrasteert met prachtige technische details om een dramatische interpretatie van een klassieke racer te bieden, ondersteund door puur elektrische prestaties.

Automobili Pininfarina’s PURA designfilosofie drukt een elegant silhouet en dramatische proporties uit, zoals de onlangs onthulde PURA Vision concept laat zien. De principes die hier zijn vastgelegd zijn vertaald voor de B95, waarbij inspiratie van iconische klassieke raceauto’s is gecombineerd met futuristische elementen, terwijl de PURA-filosofie trouw is gebleven.

B95 beleeft zijn wereldpremière op de Monterey Car Week, samen met de Battista Edizione Nino Farina hyper GT, die in juli zijn debuut maakte op het Goodwood Festival of Speed, en het onlangs gelanceerde PURA Vision designconcept.

Paolo Dellachà, Chief Executive Officer van Automobili Pininfarina: “Dit is het spannendste hoofdstuk van het Automobili Pininfarina-verhaal tot nu toe – we zetten weer een grote stap voorwaarts. De introductie van de B95 is de derde van drie essentiële bouwstenen deze zomer voor ons merk. Eerst introduceerden we de Battista Edizione Nino Farina, een exclusieve viering van Pininfarina’s racezoon – tevens de eerste Formule 1-wereldkampioen.

“De lancering van het PURA Vision designconcept ontsloot vervolgens een nieuwe designfilosofie voor alle toekomstige modellen van ons merk, in een spectrum van verschillende segmenten. Nu laat onze nieuwe Barchetta zien hoe deze designprincipes kunnen worden toegepast – met een retro-futuristische visie die klassieke motorsportthema’s laat samensmelten met de nieuwste technologische innovaties, materialen en processen.

“B95 levert de kracht van Battista en creëert toch een nieuwe dimensie van rijervaring, die het plezier van autorijden herdefinieert. Het is de eerste van een nieuw soort, een object van verlangen dat de sensatie van uitzonderlijke, geëlektrificeerde prestaties introduceert in een verbluffende open-top vorm.”

Het bouwen en de leveringen van dit meesterwerk in beperkte oplage start in 2025 en markeert de 95e verjaardag van Pininfarina SpA. De ‘B’ in de naam staat voor Barchetta, beide elementen gecombineerd creëren de naam Automobili Pininfarina B95.

Er zullen slechts tien exemplaren worden gemaakt, die stuk voor stuk zorgvuldig zijn samengesteld door het ontwerpteam van Automobili Pininfarina in Cambiano en individuele klanten, waardoor volledige exclusiviteit is gegarandeerd omdat geen twee exemplaren hetzelfde zullen zijn. Het prachtige exemplaar van B95, dat voor het eerst zal worden gepresenteerd tijdens de Monterey Car Week, is ontworpen door het Automobili Pininfarina Design-team en is samen met Pininfarina SpA in Cambiano ontwikkeld en met de hand gemaakt door een team van ambachtslieden.

Paolo Dellachà: “We zullen de uitzonderlijke B95 showcar presenteren in Monterey. Onze samenwerking met Pininfarina SpA – een designhuis met tientallen jaren ervaring in het maken van unieke auto’s voor ’s werelds meest prestigieuze luxemerken – staat garant voor uitzonderlijke kwaliteit in de uitvoering en we kijken ernaar uit om onze nauwe strategische samenwerking in de toekomst voort te zetten.”

Ontwerp geïnspireerd door Pura

Het ontwerp van de B95 wordt geïllustreerd door een omhullende carrosserie over de volledige breedte die overgaat in de voorspatborden. De hoge gebogen lijn geeft de carrosserie een verbluffende gespierde uitstraling. In het interieur geeft het een gevoel van veiligheid en comfort terwijl het de inzittenden verbindt met hun omgeving.

Dave Amantea, Chief Design Officer van Automobili Pininfarina: “Onze PURA designfilosofie heeft puurheid in het hart, een kenmerk van de tijdloze ontwerpen van iconische voertuigen uit Pininfarina’s verleden. Het silhouet van de Barchetta is direct herkenbaar, maar het was onze taak om er iets moois van te maken. De mix van klassieke proporties en exquise details hebben ons in staat gesteld om iets heel bijzonders te creëren. Met B95 geven we klanten de kans om in een droom te rijden – iets dat het merk in de toekomst zal definiëren.”

De Automobili Pininfarina B95 vertegenwoordigt een opvallende interpretatie van de carrosserievorm van een Barchetta. De strakke, tijdloze lijnen contrasteren met technische details om een puur, mooi design te creëren. De voetafdruk van de B95 wordt geaccentueerd door de elegante carrosserie met open toegang tot het verfijnde interieur.

Uitgesproken wielkasten benadrukken de vorm en kracht van het voertuig, waardoor het ontwerpteam extra vorm kon geven aan de verbinding tussen de wielkasten en de carrosserie. Dit maakt controle mogelijk over de reflecties van de carrosserie, wat diepte en kwaliteit toevoegt aan het ontwerp.

Van bovenaf gezien is het PURA design-DNA onmiddellijk herkenbaar. Het designteam van Automobili Pininfarina heeft de cabineruimte gedefinieerd met een omlopende lus waarin de stoelen, verstelbare aeroschermen en de koepels achter elke passagier zijn opgenomen. Vanuit dit oogpunt zijn er vier duidelijke lijnen die de B95 definiëren en een verband leggen met het PURA Vision concept.

De open rijervaring van de B95 wordt versterkt door ’s werelds eerste elektronisch verstelbare aeroschermen. De heldere polycarbonaat ontwerpen, die geïnspireerd zijn op vintage gevechtsvliegtuigen, zijn voorzien van ingewikkeld ontworpen en zichtbare aluminium steunen en kunnen door de klant omhoog en omlaag worden gezet om het comfort te verbeteren met behoud van de integriteit van het ontwerp.

Klanten kunnen helmen op maat bestellen, in een afwerking die is afgestemd op de door hen gekozen B95-specificatie. Met deze accessoires kan de bestuurder de hyperautoprestaties van de B95 veilig ervaren op de weg of op het circuit.

B95: Overzicht specificaties introductie auto

De carrosserie van de unieke B95 is afgewerkt in metallic Bronzo Superga, wat een dramatisch contrast vormt met het kenmerkende Giallo Arneis glanzende deel aan de voorkant en bovenop de bestuurderscabine, voorzien van Black Gloss ’95’ belettering.

Veelvuldig gebruik van Black Exposed Signature Carbon zorgt voor een technisch 3D sculpturaal effect dat contrasteert met het elegante lakwerk van de carrosserie. Dezelfde contrasterende details zijn ook te zien rond de koolstofvezel splitter aan de voorkant en rond de aero-uitlaat aan de achterkant.

De afwerking van de carrosserie is een onberispelijke, meerlagige glanslak die het elegante silhouet van de B95 benadrukt. Gecombineert met gouden metallic vlokken voor een ongelooflijke kleurdiepte. Overdag lijken de accenten goud van textuur en kleur, terwijl ze ’s nachts een bronzen tint aannemen, waardoor het lijkt alsof er twee verschillende kleuren zijn, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Om het exterieur af te maken, heeft de B95 nieuwe 20″ voor / 21″ achterwielen van gesmeed aluminium, afgewerkt in matzwart en contrasterend met blootliggende, mat gepolijste buitenste aluminium velgen. De middelste borgringen zijn afgewerkt met zwart geanodiseerd geborsteld aluminium, terwijl de remklauwen Giallo Arneis zijn, passend bij de accenten van het exterieur.

Het interieur is de belichaming van een klassieke raceauto en een futuristisch design, met een dashboard en cabineomgeving die geïnspireerd zijn op een concept car, die de inzittenden een veilig en behaaglijk gevoel geven. Vanuit de bestuurdersstoel lijkt het uitgestrekte dashboard op te gaan in het exterieur, waarbij de kenmerkende lijnen van de motorkap worden doorgetrokken in het interieur, zoals te zien is op het PURA Vision designconcept.

Samen met het dashboard in koolstofvezel wordt een zwevend vleugeleffect gecreëerd. Het dashboard is bekleed met Tan Sustainable Luxury Leather met op maat gemaakte reliëfafwerking, die contrasteert met de geanodiseerde afwerking van geborsteld zwart aluminium die elders is terug te vinden.

De stoelen, eveneens uitgevoerd in Tan Sustainable Luxury Leather, zijn geïnspireerd op die van een klassieke raceauto en zijn zo ontworpen dat ze om de inzittende heen buigen. Beide stoelen zijn zo geprofileerd dat ze de bestuurder en passagier omsluiten, voor comfort en bescherming zorgen, met een tweedelig ontwerp dat is geïnspireerd op de stoelen in de PURA Vision, met unieke aluminium inzetstukken. De hoofdsteunen, met elektrisch gelaste Pininfarina-logo’s, zijn afgewerkt met een Pied de Poule Houndstooth Luxury Textile, terwijl de stoelen, het interieur van de portieren en het dashboard zijn afgewerkt met zwart en bruin contrasterend stiksel.

Er zijn onbeperkte mogelijkheden voor verzamelaars die B95 specificeren, zodat elk van de 10 exemplaren uniek zal zijn.

Een van de meest opvallende op maat gemaakte mogelijkheden is de met laser gegraveerde aluminium deurplaat, die zich aan de buitenranden van beide deuren bevindt en gemakkelijk zichtbaar is bij het in- en uitstappen van de auto. Afgewerkt in geanodiseerd zwart met de op maat gemaakte B95 gravure in wit, voegen ze een gevoel van theater toe aan het instappen in de hyper Barchetta.

Andrea Crespi, Chief Technical Officer van Automobili Pininfarina: “De Automobili Pininfarina B95 had simpelweg gecreëerd kunnen worden als een volledig elektrische hyper Barchetta, maar we wilden er zoveel meer van maken dan dat. We hebben gekozen voor de nieuwste technologie om er een voertuig van te maken dat mensen graag willen bezitten, maar ook een opwindende plek om te zijn. De toepassing van technologie om onze verstelbare aeroschermen te creëren is geïnspireerd door de motorsport op twee wielen – waardoor dit een baanbrekende wegauto is. Deze gepatenteerde nieuwe technologie zorgt voor de pure sensatie van het rijden met open dak, maar dan wel in alle comfort, zelfs bij de hoge snelheden die de B95 kan bereiken.”

De B95 wordt aangedreven door dezelfde state-of-the-art aandrijflijn die adembenemende prestaties levert in de Battista hyper GT, maar met een unieke afstelling voor zo’n uniek voertuig. De B95 accelereert van 0-100 km/u in minder dan 2 seconden en heeft een topsnelheid van meer dan 300 km/u.

’s Werelds eerste puur elektrische hyper Barchetta heeft een lithium-ionaccu met een hoge capaciteit van 120 kWh die een piekvermogen van 1400 kW (1900 pk) genereert. Het T-vormige accupakket, dat vloeistofgekoeld is, wordt beschermd door een sterke en lichtgewicht behuizing van koolstofvezel en kan worden opgeladen met DC-snelladers tot 270kW – voor een 20-80% herlading in slechts 25 minuten.

Dit vermogen wordt op de weg overgebracht via vier onafhankelijke, krachtige elektromotoren – één voor elk wiel. Vijf verschillende rijmodi maken gebruik van Full Torque Vectoring-technologie om de bestuurder in staat te stellen de vermogensafgifte en het rijgedrag aan te passen aan zijn voorkeur en de rijomstandigheden.

Er is keuze uit vijf rijmodi om de rijdynamiek aan te passen: Calma, Pura, Energica, Furiosa en Carattere, die worden geactiveerd via een tactiele, sportieve draaiknop naast het stuurwiel.

Familie van in-house experts

De B95 is ontwikkeld met behulp van tientallen jaren ervaring en expertise door Automobili Pininfarina’s eigen familie van ingenieurs en productie-experts in Italië. Hij is bedacht, ontworpen en ontwikkeld in Italië en beschikt over geavanceerde technologieën die zijn ontwikkeld in Automobili Pininfarina’s Digital Innovation Hub in Duitsland.

Automobili Pininfarina heeft nu 116 mensen in dienst in het hoofdkantoor in Cambiano, Italië, en in het innovatiecentrum in München, Duitsland, in een team dat bestaat uit meer dan 20 verschillende nationaliteiten, waarbij wereldwijde expertise en ervaring wordt ingezet om een nieuw tijdperk in elektrische mobiliteit vorm te geven.